Peste 5.600 de absolvenţi de medicină s-au înscris la concursul de rezidenţiat

Peste 5.600 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie s-au înscris în acest an la concursul naţional de rezidenţiat din 23 noiembrie. Ministerul Sănătăţii a pus la dispoziţia absolvenţilor peste 3.900 de locuri şi posturi. Cea mai mare concurenţă este la medicină dentară, unde sunt 3,52 candidaţi pe un loc.

Din totalul locurilor şi posturilor scoase la concurs, 3.443 sunt în domeniul medicină, doar 317 sunt destinate absolvenţilor de stomatologie, în timp ce 149 sunt disponibile pentru cei care au terminat facultăţi de farmacie. Pentru a ocupa unul dintre aceste locuri s-au încris 5.661 de candidaţi, dintre care 4.172 la medicină, 1.118 la medicină dentară şi 371 la farmacie.

Concursul naţional de rezidenţiat, care era iniţial programat pentru data de 16 noiembrie, a fost amânat cu o săptămână, din cauza alegerilor prezidenţiale.

În 2014, specialităţile deficitare pentru care se organizează rezidenţiat pe post în spitale clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice sunt anestezie şi terapie intensivă, chirurgie cardiovasculară, epidemiologie, farmacie clinică, hematologie, medicină de laborator, medicină de urgenţă, neonatologie, oncologie medicală, psihiatrie, psihiatrie pediatrică, radioterapie, radiologie şi imagistică medicală.

Concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu şi se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul.

Ocuparea locurilor sau posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor sau posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.

About admin